Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Lázár Ildikó, közalkalmazott

Vízrajzi tevékenység értékelése 2015.

2016. április 19., kedd 08:58

Vízrajzi tevékenység értékelése 2015.

A 12 Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő árvízvédelmet is támogató vízrajzi létesítmények állapota összességében megfelelő.

Tavaly a törzsállomások száma minimálisan nőtt, összesen 2934 darabot tartottak nyilván, ez 30 darabbal több, mint a 2014-ben. A távmérősített állomások aránya növekedett 2015-ben is, összesen 25 állomást szereltek fel távmérő műszerekkel.

Az Igazgatóságokon és az OVF-ben a tervek szerint megvalósult az ISO 9001:2008 minőségirányítási rendszer bevezetése a vízrajzi szakterületre. Részben a minőségirányítási rendszernek köszönhetően nőtt a kalibrált műszerek aránya, ezáltal javult a szolgáltatott adatok minősége. A vízrajzi állomásokon rendszeresen szükség van a vízmércék „0” pontjának bemérésére, ezt az előírások szerint a 2015-ös évben is folytatták az igazgatóságok a mérések pontosságának fenntartása érdekében.

Szintezes a Sio menten

Szintezés a Sió mentén

 

A 2015-ben lezajlott KEOP (KEOP – 2.1.1/B/15) pályázat eredményeként jelentős eszközfejlesztés és beszerzés történt a vízügyi ágazatban. A pályázat részeként vízhozammérők, hidrometeorológiai, műtárgyfelmérő, mederfelmérő, valamint geodéziai eszközök kerültek beszerzésre a vízrajzi szakterület részére. Az eszközök többségét már használatba vették a vízrajzi csoportok. A pályázat részeként az elöregedett, gazdaságtalanul fenntartható vízrajzos gépjárműpark részleges cseréjére is lehetővé vált.

A tavalyi évben több jelentősebb vízügyi projekt lezárult, amelyekben vízrajzi fejlesztések is történtek (a teljesség igénye nélkül):

  • Tisza-Körösvölgy Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer Rekonstrukciós (TIKEVIR) projekt keretében vízszintregisztráló és távmérő állomások létesítése, fejlesztése
  • Tisza-völgyi üzemirányítási rendszert támogató térinformatikai rendszer (Tiszaroffi tározó mintaprojekt) keretében távmérős hidrometeorológiai állomás létesítése, akusztikus vízhozammérő berendezések telepítése, talajvízszint észlelő kutak távmérő rendszerbe kapcsolása
  • Beregi komplex árapasztási és ártér revitalizációs fejlesztés keretében vízszintmérő és hidrometeorológiai állomás telepítése távmérő rendszerbe integrálva
  • Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja keretében vízmércék építése és vízrajzi törzsállomások távmérővé fejlesztése
  • Ráckevei-Soroksári-Duna monitoring projekt részeként automata vízhozammérő állomások építése, valamint monitoring rendszer fejlesztése

     

A vízmérce lapok és betétpallók helyreállítása, a rongálásból adódó károk javítása, a távjelző/regisztráló műszer meghibásodások kezelése, valamint a kútaknák iszaptalanítása, karbantartása mellett az őrpontok bemérését és a vízmércék beállítását is folyamatosan el kell látni, ehhez továbbra is fenn kell tartani a meglévő üzemelési forrásokat, valamint lehetőség szerint bővíteni kell ezeket. A jövőben benyújtott pályázatok során különös figyelmet kell fordítani a felszíni vízmérce állomások, valamint a felszínközeli és felszínalatti kutak távmérő és regisztráló műszereinek fejlesztésére, új eszközök beszerzésére, valamint a távmért hálózat bővítésére, mivel az eszközparkon már mutatkoznak az elöregedés jelei.

A növekvő számú regisztráló és távmérő eszköz alkalmazása azzal is jár, hogy ezek várható élettartamának ismeretében fel kell készülni az eszközök folyamatos cseréjére.

Az Igazgatóságok teljes munkaidős vízrajzi állománya minimálisan nőtt (8%-kal), emellett a közfoglalkoztatási program keretében felvett munkavállalókra továbbra is nagy szükség van, hiszen aktívan kiveszik a részüket a fenntartási, üzemelési és adminisztrációs feladatokból. A megnövekedett munkamennyiség miatt a vízrajzi csoportok megfelelő működése nélkülük nehezen lenne biztosítható.

Az Igazgatóságokon a vízrajzi szabályozások szerint történt az operatív, észlelt és feldolgozott adatok forgalma, az adatok előállításában és az adatszolgáltatásban jelentős fennakadás vagy szabálytalanság nem fordult elő. Ebben az évben is voltak szakfelügyeleti ellenőrzések, az ellenőrzések során az OVF sehol sem állapított meg súlyos problémát vagy hiányosságot.

Az év folyamán a vízrajzi dolgozók a napi munkájuk ellátása mellett aktívan részt vettek a vízrajzi, előrejelzési és geodéziai munkacsoportokban, valamint a májusban a Tisza-tónál megrendezésre került vízrajzi mérőgyakorlaton és az októberben rendezett vízrajzi értekezleten. A mérőgyakorlat egyik célja az ADCP műszerek interkalibrációs összemérése, mely mind a szakmai szabályozások mind az ISO-s előírások szerint szükséges.

ADCP meresek kezdete a merogyakorlaton

ADCP mérések kezdete a mérőgyakorlaton

Utolsó módosítás: 2016. április 19., kedd 09:08, Radó Mónika