Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

JOINTISZA INTERREG

2017. március 31., péntek 10:35

JOINTISZA

 

 

JOINTISZA Interreg-DTP projekt

jtisza22

2015. május 12-13-án került megrendezésre az Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság (ICPDR) Tisza Csoportjának 22. találkozója. A megbeszélés fontos eredményeként az Európai Unió által kiírt kétfordulós Duna Transznacionális Programhoz (DTP) november 2-ig első körben benyújtásra került az öt tiszai ország országos és regionális vízügyi igazgatóságok, minisztériumok, valamint nemzetközi szervezetek (összesen 17 partner) közös munkáján alapuló JOINTISZA projekt.

A pályázat fő célja az Integrált Tisza Vízgyűjtő Gazdálkodási Terv felülvizsgálata és összehangolása az árvízi kockázatkezelés módszereivel a klímaváltozás hatásainak figyelembevételével, továbbá a projekt részeként egy a Tisza teljes szakaszára vonatkozó hossz-szelvény mérésére irányuló tervezési kézikönyv összeállítása, kísérleti projektek generálása (városi vízkészlet gazdálkodás és vízhiányos állapotok kezelése).

A projekt koncepció részletes kidolgozását Magyarország kezdeményezte, és a vezető partneri feladatokat az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vállalta fel, a szolnoki Tisza Iroda bevonásával.

A projekt tartalma az alábbiak szerint épül fel  (WP work package-munkacsomag)

WP1 Projekt menedzsment: Országos Vízügyi Főigazgatóság

WP2 Kommunikációs tevékenység: Közép és Kelet Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC)

WP3 Vízgyűjtő leírása  – vízminőség: Water Research Institute –VUVH (Szlovákia)

WP4 Felszíni vizek mennyisége és a felszín alatti vizek: Jaroslav Cerni Institute (Szerbia)

WP5 Árvízi Kockázat Kezelés elemeinek integrálása a Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervbe: National Administration „Romanian Waters” (Románia)

WP6 Összefoglaló (Global Water Partnreship CEE)

A megvalósítás időtartama: 2017. január – 2019. június
Teljes költségvetés: 2,25 millió EUR
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt (ERFA, ETE)
EU társfinanszírozás: 1,92 millió EUR

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az EurópaiUnió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.

FIGYELEM!

Várjuk véleményét a Tisza nemzetközi vízgazdálkodási kérdéseiről!

A JOINTISZA nemzetközi projekt (http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/jointisza) a Tisza teljes vízgyűjtőjén érintett országok bevonásával, 17 partnerrel zajlik 2017 és 2019 között. A projekt egyik fő célja a Tisza Integrált Vízgyűjtő Gazdálkodási Tervének megújítása, mely 2011-ben készült el először.

A projekt során hangsúlyos szerepet kap az érintettek bevonása, melynek egyik első lépése a nemzeti szintű előzetes konzultáció. Ez a konzultáció a projektben részt vevő 5 ország (Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna) mindegyikében párhuzamosan zajlik.

Hazánkban a magyar partnerek meghatározták a legfontosabb érintettek körét és kidolgozták a bevonás módját. Fontos, hogy a Tisza vízgyűjtő szintjén releváns, átfogó, határon átnyúló problémákra vonatkozó véleményeket kapjunk. A folyamat során szakértők véleményére számítunk. A véleményezés első szakaszában a korábban elkészült Terv-re, valamint az abban meghatározott nemzetközileg is jelentős vízgazdálkodási kérdésekre és intézkedésekre vonatkozóan várjuk az észrevételeket, tapasztalatokat.

A fentiek alapján kérem Önt, hogy vegye fel a kapcsolatot a projekt megvalósítóival a lenti elérhetőségen, vagy véleményezze a témához kapcsolódó (lentebbi linkeken elérhető) anyagokat, legkésőbb 2018.03.20-ig.

Az 1. Integrált Tisza Vízgyűjtő Gazdálkodási Terv magyar nyelvű összefoglalója

Az 1. Integrált Tisza Vízgyűjtő Gazdálkodási Terv (angol):  https://www.icpdr.org/main/sites/default/files /Uploaded%20-%20ITRBM%20PLan%20-%20Jan%202011_V2GWcomprev%20Okt2011.pdf

A beérkezett véleményeket továbbítjuk az Integrált Terv készítői felé, akik felhasználják azokat az új Terv megalkotása során.

Az új Terv elkészült elemeire vonatkozóan később kétszintű konzultáció zárja le a projektet a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) vezetésével 2018-2019 között, ahol újra lehetőség lesz a véleményezésre.

Bármely javaslat, kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésre, a véleményeket kérjük a david.bogyo@wwf.hu kapcsolattartói e-mail címre küldeni.

JTISZA11

Partnerek:

Országos Vízügyi Főigazgatóság – vezető partner
National Administration „Romanian Waters” – Románia
Ministry of Water and Forest – Románia
National Institute of Hydrology and Water Management – Románia
Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe – Magyarország
International Commission for the Protection of the Danube River – Ausztria
Global Water Partnership Central and Eastern Europe – Szlovákia
World Wide Fund for Nature Hungary – Magyarország
Public Water Management Company “Vode Vojvodine” - Szerbia
Secretariat of the Carpathian Convention  (Associated partner) - Ausztria
Belügyminisztérium (Associated partner) - Magyarország
Ministry of Agriculture and Environmental Protection Water (Associated partner) - Szerbia
Tisza River Basin Water Resources Directorate       (Associated partner) - Ukrajna
State Agency of Water Resources of Ukraine (Associated partner) - Ukrajna
Külgazdasági és Külügyminisztérium - Magyarország
Water Research Institute - Szlovákia
The Jaroslav Černi Institute for the Development of Water Resources - Szerbia

 

További (angol nyelvű) információ a JOINTISZA programról ITT

Utolsó módosítás: 2018. március 05., hétfő 15:30, Pákozdi József