Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Baksa Márta, osztályvezető

Központi Vízrajzi Adattár

2015. március 24., kedd 09:03

BEMUTATKOZÁS

 

A Központi Vízrajzi Adattár 2012 novemberéig a VITUKI telephelyén és szervezeti keretei között működött. A Központi Vízrajzi Adattár fenntartását és működtetését jelenleg az Országos Vízügyi Főigazgatóság látja el. A Központi Vízrajzi Adattár új helyszínen, a XXI. kerületben a Weiss Manfréd út 2 sz. alatt működik.

A Központi Vízrajzi Adattár gyűjtötte, őrzi és a felhasználók számára elérhetővé teszi az 1886-ban létrehozott Vízrajzi Osztály, később a Vízrajzi Intézet, majd 1952-től a VITUKI és a vízügyi igazgatóságok által gyűjtött vízrajzi (hidrológiai) észlelési és mérési adatokat, a mérési eredményeket tartalmazó eredeti, illetve eredetinek tekintett adathordozókat, adatgyűjteményeket, évkönyveket, térképeket, valamint az adatok értékeléséhez szükséges egyéb dokumentációkat, amelyek Magyarország vízkészleteinek és azok változásai értékeléséhez, számszerűsítéséhez felhasználhatók. Az 1980-as évek előtti észlelési, mérési adatok és egyéb, ezekhez szorosan kapcsolódó dokumentumok kizárólag a Központi Vízrajzi Adattárban állnak rendelkezésre. Értékük felbecsülhetetlen, létük és rendelkezésre állásuk a magyar vízügyi szolgálat számára elengedhetetlenül fontos.

A Központi Vízrajzi Adattárban elhelyezett mintegy 5 millió oldal terjedelmű papír alapú állomány közel egyharmad részének digitalizálása a közelmúltban fejeződött be. Ezek az állományok PDF-formátumban állnak rendelkezésre.

A 2000 után gyűjtött és a korábban már számítógépen rögzített (archivált) vízrajzi adatok  adatbázisba rendezve elektronikus adatállományként az Adattár részeként működő gépi adattárban (Magyar Hidrológiai Adatbázis) állnak rendelkezésre. A Magyar Hidrológiai Adatbázis feltöltése a recens adatokkal folyamatosan.

Az Adattár az elemi és származtatott adatokat tartalmazó adathordozókat egyaránt tárolja:

Adatfajták (egyedi adatok vagy idősorok):

 • felszíni vízállás;
 • felszíni vízhozam;
 • vízhőmérséklet;
 • jégvastagság és jégállapot;
 • felszín közeli (talajvíz) vízállás;
 • felszín alatti (rétegvíz, karsztvíz, hasadékvíz) vízállás;
 • források vízhozama;
 • párolgás (szabad vízfelület);
 • hó (hóvastagság és hó-vízegyenérték adatok).

A felsorolt adatfajták mérőállomásaira vonatkozó kiegészítő információk:

 • az állomás neve;
 • az állomás földrajzi koordinátái és magassága;
 • az állomáshoz kapcsolódó vízfolyás, állóvíz;
 • az állomás szelvénye folyamkilométerben;
 • az állomáson használt vízmérce „0”-pont magassága;
 • az állomáshoz kapcsolódó vízgyűjtő/víztest azonosító;
 • az állomáshoz tartozó vízgyűjtő terület nagysága;
 • az állomás létesítésének időpontja.

Egyéb dokumentumok:

 • kísérleti és tájjellemző területek mérési adatai, jelentései;
 • hazai és külföldi vízrajzi évkönyvek;
 • archív térképi anyagok (pl. talajvízállás tájékoztató térképei, vízállás jelentések térképei).

A Központi Vízrajzi Adattárban tárolt hagyományos, papír alapú adathordozók és elektronikus adatok hozzáférhetősége:

A megfelelő személyi, tárgyi és informatikai feltételek megteremtését követően, az új helyszínen berendezett Központi Vízrajzi Adattár alapfeladatát képező adatszolgáltatási tevékenység az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján (www.ovf.hu/www.vizugy.hu közzétett nyitvatartási időben a Központi Vízrajzi Adattár felkeresésével, illetve a szintén a honlapról letölthető nyomtatvány kitöltésével elérhető.

Adatigénylés >

 

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 07., csütörtök 10:26, Radó Mónika