Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Sági Kiss Dániel, közfoglalkoztatási referens

Az OVF közfoglalkoztatási programjai

2013. november 12., kedd 11:39

OVF funkcionális feladatok megsegítését célzó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program VI.

 

A 2018. március 12-én indult program célja az Országos Vízügyi Főigazgatóság funkcionális feladatainak megsegítése. Ennek során 4 fő (ebből 1 fő munkavezető) digitalizáló az OVF VITUKI adattárával megkezdett munkát folytatják, továbbá iratokat rendeznek, állagot javítanak. 2 fő recepciós üdvözli, útbaigazítja a vendégeket, továbbá a ki- és beléptetést végzi, illetve a központi telefonokat kezeli. Az 1 fő főigazgató-helyettesi titkársági adminisztrátor műszaki területen lát el irattári, valamint kézbesítési feladatokat. Az 1 fő beruházási adminisztrátor feladata a Beruházási Iroda adminisztratív támogatása. Az 1 fő nemzetközi adminisztrátor a nemzetközi ügyekkel kapcsolatos feladatok elvégzésében nyújt segítséget. Az 1 fő irattári adminisztrátor az OVF irattárának rendezésében nyújt segítséget. Az 1 fő nappali takarító az OVF irodaépületének takarítását, rendben tartását végzi. Valamint, 1 fő képzési adminisztrátor pedig a vízügy belső képzéseinek lebonyolítását támogatja. A program tervezett befejezése 2018. június 30.

 

Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum feladatainak megsegítésére indított hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program VIII.

 

A Magyar Vízügyi Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Intézetének részeként. 1994 óta – az akkor megalakult Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fenntartásába kerülve – viseli a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum nevet, gyűjtőköre is kibővült. Az országos gyűjtőkörű szakmúzeum 2007-2011. között a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, 2012-13-ban a Nemzeti Környezetügyi Intézet keretében működött, 2014. január elsejétől az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz került.

A múzeum a magyar vízügy történetével, a hazai vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat, dokumentumokat gyűjti. Főbb gyűjteményi egységei: Képeslapgyűjtemény, Műszaki dokumentációs tár, Okmány- és iratgyűjtemény, Érem és kisplasztika, Széchenyi-iratok, Tematikus gyűjtemény, Tárgyi gyűjtemény, Történeti képgyűjtemény, Történeti térképtár, Videótár, Hangtár. Saját gyűjteményének gondozása mellett szakmai segítséget nyújt a területi vízügyi igazgatóságok által fenntartott vízügyi emlékhelyek, műszaki műemlékek és gyűjtemények nyilvántartásához, kezeléséhez, szakszerű működtetéséhez.

Az intézmény 2009 óta auditált digitális múzeumi nyilvántartó rendszerrel végzi a gyűjtemények nyilvántartását, ám a retrospektív adatbeviteli nem teljes, a korábbi papír alapú kartonok digitalizálása nagyon hiányos. A Környezetvédelmi és Vízügyi Könyvtár 2012. évi Mezőgazdasági Könyvtárba kerülésével több, mint 3500 muzeális könyv került a múzeum gyűjteményébe. Könyvtáros híján ezek feldolgozása, adatbázisba vétele és a Szikla katalógusrendszerbe való integrálása nem történt meg. A közfoglalkoztatott alkalmazásával ez az értékes állomány is kereshetővé, kutathatóvá válik.

A videótár is jellemzően vízügy és környezetvédelmi témákat foglal magában, de ezek mellet őrzi a múzeum életének, rendezvényeinek eseményeit is. Jelenleg a gyűjtemények régi audió és VHS kazettákon vannak tárolva, amelyek idővel használhatatlanná válnak. A digitalizálási munkák végeztével a szerveren tárolt filmanyagok könnyen felhasználhatóak lesznek és hosszú távú megőrzésük is biztosítottá válik.

2013 óta a múzeum feleannyi létszámú moderátorral látja el közönségkapcsolati feladatait, mint előtte. Emiatt a kiállítást csak vezetett csoportok látogathatják, annak önálló megtekintése nem lehetséges. A közfoglalkoztatott alkalmazása az amúgy is kevés moderátor munkáját könnyíti, valamint a múzeumpedagógusok feladatait segíti.

A program keretében csökkentett létszámmal 3 fő közfoglalkoztatottal – a korábban megkezdetteket folytatva – a Múzeum egyes gyűjteményeiben való digitalizálási feladatok elvégzésére, retrospektív adatbevitelre, illetve moderátori feladatok ellátására kerül sor. A csökkentett létszámot a Múzeum egy kb. évig tervezett felújítása indokolja, melynek végén 2019-ben, várhatóan a Múzeumok Éjszakáján a Múzeum új kiállítással nyílik meg újra.

A program 2018. február 1-én indul, 2018. június 30-ig tart.

Utolsó módosítás: 2018. március 12., hétfő 09:11, Radó Mónika