Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

2018. július 12., csütörtök 10:00

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

 

2018. június 15.

 

 Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, immár hagyománynak számító szakmai konferenciát szervezett az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából. A 2018. június 15-én megtartott konferencia szlogenje, a nemzetközi világnapéval megegyező módon a következő volt:

„A föld valódi kincs - növeljük értékét!”

 L

Láng István (műszaki főigazgató-helyettes, OVF) megnyitója után a szlogen szellemében elsőként Dr. Gyuricza Csaba (főigazgató, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ) tartott előadást a talajgazdálkodás és mezőgazdasági vízhasznosítás témában. Az öntözhetőség feltételeit és az öntözésfejlesztést befolyásoló tényezőket összefoglalva ismertette a felszíni és felszín alatti vízkészletből öntözhető területek bővítésének lehetőségét. Kiemelte a NAIK mezőgazdasági vízgazdálkodás hatékonyságának fejlesztésében betöltött szerepét.

 Ezt követően Láng István mutatta be az OVF Operatív Aszály- és Vízhiány Kezelő Monitoring Rendszerét a létrehozásának szükségességétől a módszertanon keresztül a jövőbeni fejlesztési elképzelésekig bezárólag. Kiemelte, hogy a monitoring rendszer alapját képező HDI (Hungarian Drought Index) figyelembe veszi a meteorológiai paramétereken túl a növényeket ért szárazságstresszt, illetve a talaj nedvességtartalmát is. Bemutatta a rendszer nyílt és belső használatú honlapját, melyek segítségével hozzáférhetőek a monitoring hálózat mért adatai, abból számolt indexek és már az előrejelzés is.

 Dr. Rajkai Kálmán (tudományos tanácsadó, MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Talajtani és Agrokémiai Intézet) a talajnedvesség megőrzésének jelentőségét és hazai gyakorlatát ismertette. Bemutatta az MTA ATK TAKI kutatásait a talaj nedvességállapotának bio-indikációjára, illetve szójafajták vízfelvételének nyomon követésére vonatkozóan. Felvetítette a biotikus aszály előrejelzés, illetve öntözésütemezés lehetőségét.

 Dr. Birkás Márta (egyetemi tanár, Szent István Egyetem) a talajnedvesség megőrzését elősegítő talajgondozási- és művelési módszerekre hívta fel a figyelmet. Kitért a talaj nedvességveszteségét növelő, illetve csökkentő tényezőkre, majd ismertette a tarlógondozási- és talajminőség-klíma tartamkísérletekben kapott főbb eredményeket.

 Kolossváry Gábor (főosztályvezető, OVF) előadásában az Öntözésfejlesztési Stratégia előkészítéséről számolt be, melynek célja az öntözéses gazdálkodás elterjesztése, fejlesztése, a vízkészletek ésszerű hasznosítása, az öntözött területek jelenlegi 100.000 ha-ról 300.000 ha-ra történő növelése. Ismertette az állami vízgazdálkodási fejlesztéseket, illetve a következő évek feladatait.

 Végül Molnár Péter (UNCCD nemzeti kapcsolattartó) mutatta be az ENSZ elsivatagosodás és aszály elleni küzdelemre irányuló (UNCCD) egyezményének nemzetközi és hazai aktualitásait. Továbbította Monique Barbut, UNCCD főtitkár asszony nemzetközi világnapra küldött videó üzenetét.

 A konferencia konklúziójaként mindenki – előadók és hallgatóság egyaránt – egyetértett abban, hogy a mezőgazdasági területek termőképességének megőrzése érdekében alapvető fontosságú a talajok vízháztartásának szabályozása. A talajok leromlásának mérséklésére számos módszer áll rendelkezésünkre, közös érdekünk ezek tudatos alkalmazásával hozzájárulni a talajok fokozott védelméhez, hosszú távú termőképességük és különösen az ezt szolgáló vízgazdálkodásuk biztosításához.

 A rendezvény programja, illetve az elhangzott előadások letölthetők a Csatolmányok alatt.

 Kérjük, hogy a konferencián elhangzottak szerint osszák meg velünk észrevételeiket, javaslataikat a molnar.peter@ovf.hu email címen keresztül legkésőbb 2018. augusztus 15-ig!

L2

Utolsó módosítás: 2018. július 13., péntek 13:50, Radó Mónika