Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

Árvízvédelmi fokozatok

2018. április 09., hétfő 13:18
IMG_2930_edited

Az árvízvédekezést, az árvízvédekezési készültség fokozatainak feladatait, a rendkívüli készültséggel kapcsolatos intézkedéseket és a jeges árvíz elleni védekezést a 10/1997. (VII.17.) Kormány rendelet 12., 13., 14., 15., 16. és 17. § szabályozza. Az árvízvédekezési készültség egyes fokozatait (I., II. és III.) és az ezekhez tartozó intézkedések végrehajtását abban az esetben kell elrendelni, hogyha az adott folyó vagy folyószakasz vízállása elérte az adott fokozathoz tartozó értéket, és még további áradás várható. A fokozatok elrendelése a területileg illetékes Védelemvezető (VIZIG igazgató) a feladata és hatásköre.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (továbbiakban: OMIT) az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) védelmi szerve, amely akkor áll fel, ha több vízügyi igazgatóság egyidejű védekezése esetén szükségessé válik az országos koordináció, a hatékonyabb eszköz és létszám átcsoportosítás, illetve a megfelelő információáramlás.

  I.fokú készültség feladatai

A védelmi szakaszon elrendelt I. fokú készültség esetén a szakasz-védelemvezetőnek be kell járnia az adott szakaszt és meg kell vizsgálnia a védművek, zsilipek, illetve egyéb műtárgyak állapotát. Ameddig a készültség fennáll, addig 12 órás nappali őrszolgálatot kell tartani, valamint a vízállásokat naponta legalább két alkalommal (6 és 18 órakor) - ha szükséges többször - le kell olvasni, fel kell jegyezni és jelenteni kell.

  II.fokú készültség feladatai

A védelmi szakaszon elrendelt II. fokú készültség esetén a készültség tartama alatt éjjel-nappali őrszolgálatot kell tartani, valamint a vízállásokat naponta négy alkalommal - 6, 12, 18 és 24 órakor - le kell olvasni, fel kell jegyezni és jelenteni kell. Abban az esetben, ha a készültség elrendelésekor még további jelentős áradástól kell tartani, akkor a területileg illetékes vízügyi igazgató mozgósíthatja a hozzá tartozó - speciális egységét -  VIZIG védelmi osztag egészét, vagy annak egyes részlegeit.

  III.fokú készültség feladatai

A védelmi szakaszon elrendelt III. fokú készültség esetén a védmű azon pontjaihoz és műtárgyaihoz, ahol annak állékonyságát súlyosan veszélyeztető jelenséget észlelnek, vagy az árvízvédekezési terv szerint arra lehet számítani, oda vészőröket kell állítani. A készültség tartama alatt a vízállásokat kétóránként (páros órákban) le kell olvasni, fel kell jegyezni és jelenteni kell. Amennyiben a III. fokú védekezés az előrejelzés szerint tartós lesz, akkor a területileg illetékes vízügyi igazgatónak kötelessége készültségbe helyezni a védelmi osztagot, illetve javaslatot kell tennie a rögzített erőforrások igénybevételére.

Rendkívüli készültséggel kapcsolatos intézkedések

Gátszakadás veszélyének fennállása esetén köteles a területileg illetékes vízügyi igazgató a lokalizációs tevékenység megkezdésének elrendelését, valamint szükség esetén javaslatot tesz a miniszternek új lokalizációs mű kiépítésére. A veszély mértékének megfelelő számú, de legalább két árvízvédelmi osztagot köteles a területileg illetékes vízügyi igazgató az OMIT útján igényelni és a helyszínen készenlétben tartani, továbbá ha szükséges a töltések és a műtárgyak vizsgálatára külön különleges felszerelésű csoportokat kell igényelni és a helyszínen készenlétben tartani az OMIT-tól.

Jeges árvíz elleni védekezés

A jeges árvízre való felkészülés keretében minden év november 15-éig a jégtörő hajókat alkalmassá kell tenni a jégtörésre. A folyók jegesedése esetén a jelentésre kötelezetteknek jelenteniük kell az egyes folyók jégviszonyait. Szükség esetén a jégviszonyokat légi megfigyeléssel is kell ellenőrizni. I. fokú készültség esetén a jégtörő hajókat a tartózkodási helyükön készenlétbe kell helyezni. II. fokú készültség esetén a jégtörő hajókat a tartózkodási helyükről a kijelölt állomáshelyükre kell vezényelni és menetkész állapotban tartani szükség esetén. III. fokú készültség esetén az OMIT törzsvezetője engedélyezi a jégtörés megkezdését.

Pontszerű III. fokú készültség (helyreállítás)

Azokon a töltésszakaszokon, ahol helyreállítási munkákra van szükség, ott úgynevezett pontszerű, III. fokú védekezést rendelnek el a vízügy szakemberei és ez a készültség addig áll fent, amíg az adott töltésszakaszon az árvízi biztonság visszaállítása érdekében szükséges beavatkozásokat el nem végezték. Az Árvízi kockázatkezelés (ÁKK) tervezése során az eredmények alapján több változat értékelést dolgozott ki az ágazat, ezek közül az egyik a lokális gyengeségek öblözeti szintű kiegyenlítése, azaz az öblözeten belüli egyenszilárdság megteremtése, amely a 4.369 km hosszú elsőrendű árvízvédelmi töltésszakaszból 583 km hosszúságú szakaszt érint országosan. Ezen beavatkozások során a helyreállítási munkálatok idejére szükséges a pontszerű III. fokú készültség elrendelése.

Utolsó módosítás: 2018. április 10., kedd 15:45, Uresch László